Disfressats de baleàrics – Cartes a n’Eloi (121)

Petitó meu, avui t’escric aquesta carta des de la casa dels teus avis de Ferreries. Mentre la teva germana dorm i tu ets a la butaca mirant un conte amb ta mare mentre esperam que arribi l’hora de disfressar-nos, jo aprofit per contar-te que avui, dissabte, és festa. Celebram el Dia de les Balears. Una festa que, pens jo, és un invent artificial sense massa sentit, només el de tenir una excusa més per col·locar un altre festiu al calendari.

Vols saber què és Balears? Un conjunt d’illes (tècnicament en diuen arxipèlag) enmig del Mediterrani, entre les quals hi ha la nostra Menorca. En definitiva, Balears és poca cosa més que una unitat geogràfica. Els que van inventar aquesta festa pretenien exaltar un suposat sentiment balear que, segons la meva opinió, no existeix.

La majoria de menorquins no ens sentim balears. Tenim poc en comú amb les altres illes. Políticament tenim un mateix govern, sí, però massa vegades ens donen mostres que aquell és un Govern més de Mallorca que no de totes les illes. Algú es va inventar un dia una dita: Quatre illes, un país, cap frontera. I tenia tota la raó del món. A Balears hi ha quatre illes poblades, que pertanyen a un mateix país i no tenen cap frontera entre elles. Però res més. Entre illes ens separa la mar, i moltes més coses.

Què coneixem noltros dels nostres suposats conciutadans? Què tenim en comú amb Mallorca? I amb Eivissa? La llengua i poca cosa més. Però clar, aquest fet comú el compartim amb altres terres no molt llunyanes (tot i que hi hagi algun il·luminat que es vulgui inventar que la de Balears és una llengua diferent).

Per tant, petitó, crec que aquest Dia de Balears és una disfressa més. Agafam un dia normal i el vestim amb una roba suposadament unitària, el pintam de colors vius i vinga, a inventar una celebració i tothom a aplaudir. Però clar, com totes les disfresses mal fetes, no encaixa per cap banda, li fan falta uns quants ripunts i al final, més que anar de la peluda, anam de bujots.

O sigui que, posats a triar, prefereixo mil vegades més la teva disfressa de Mickey o la de Peppa Pig de na Bruna. Fins i tot crec molt més encertat aquell any en que un servidor i els meus amics vam fundar la nostra pròpia companyia aèria: Histèria Airlines. Aquest invent nostre tenia més de real que aquest Dia de Balears, perquè a l’hora de volar, els menorquins realment ens podem posar histèrics davant una situació que no fa falta disfressar de res per a què faci por.

6 Responses to “Disfressats de baleàrics – Cartes a n’Eloi (121)”

 1. Fernando dice:

  La lengua creeada por los illuminatis para enfrentar al hombre. Los annunakis nuestros padres creeadores se basaban en la escritura sumeria y el pensamiento unico universal ( mental)
  Pratiquen el Baba Nam Kevalam unos minutos antes y despues de la salida y entrada del astro solar y encontraran el yo espiritual y la paz interior

  Baba Nam Kevalam a todos

 2. Preocupat dice:

  Em preocupa que un «menorquí» com tú pensi d’aquesta manera tan radical. Només et fa falta finalitzar s’escrit amb «Visca Catalunya».
  I també recorda que s’article salat és tan vell com es català plà que vols escriure. Si tan menorquí et sents, no l’oblidis! És part de la teva història…

 3. Dani dice:

  Este «artículo» es un insulto al oficio de periodista. Creo que a los del CCC se les olvido mandarte algun manual de historia.

 4. Gràcies pel teu comentari, però sincerament, no l’entenc.

 5. A Preocupat,
  D’entrada, gràcies per la teva opinió. No crec que el meu pensament sigui radical. Simplement constato que, per mi, el sentiment balear no existeix. En cap moment dic que n’existesqui algun altre, com tu insinues. Negar una cosa no vol dir afirmar l’altra. I sí, em sent menorqui, segurament tant com tu, i com a menorquí empr l’article salat sempre que xerr. Ara, per escriure en registre formal, empr l’atricle literari, tal com toca.

 6. socotxo dice:

  Ja és curiós que per no salar t’acusin de catalanista, i si fossis a Mallorca encara et demanarien si el teu llinatge és de xueta.

Leave a Reply