Jo balear? No, gràcies

La comunitat balear és una invenció. Ja em perdonaran la contundència, però és que ho crec fermament. Geogràficament, l’arxipèlag té una lògica com a unitat, però més enllà, res més. Fa temps que vaig dient que el sentiment balear no existeix. Vagin pel carrer, si no, i demanin a qualsevol peató d’on és ell. Segurament li contestarà que de Maó, de Ciutadella, o com a molt, de Menorca. Si troba algú que li digui que és de Balears, haurà trobat una excepció.

En aquesta comunitat autònoma fragmentada, centralista i massa vegades individualista, el sentiment balear no existeix. Un barceloní se sentirà català; un menorquí no se sentirà balear. Aquella frase de quatre illes, un país, ha mort de finor. Ningú no s’ho va creure. Ni IB3, que presumeix de fer-ho, ha servit per crear un sentiment de balearitat. Avui, dia 1 de març, suposadament celebram el Dia de Balears. Però en aquesta època més que mai, jo els dic que no em sento balear. Menys encara quan actualment, si per alguna cosa es coneix aquest arxipèlag més enllà de les seves aigües és pel vergonyós espectacle de corrupció política que es viu, dia sí, dia també, a l’illa veïna.

Ja em perdonaran. Avui faré festa. Ja va bé un dia de descans amb l’ambient actual. Però no celebraré que sigui balear. Segurament ho som per geografia, però no per sentiment.

One Response to “Jo balear? No, gràcies”

  1. manumenorca dice:

    … Dius «Un barceloní se sentirà català; un menorquí no se sentirà balear.»
    En realidad, para afinar en la correspondencia, deberías haber dicho mallorquín… y es que los habitantes de la isla vecina tienen la mala costumbre de identificar Mallorca con Balear, de manera excluyente con el resto de las islas, meros comparsas en todos los sentidos, tanto a la hora de apropiarse de festivales de cine, como -y eso duele más- cuando se reparten los millones de los impuestos para hacer infraestructuras.
    Pero por eso mismo, yo reivindico mi condición de BALEAR, para que no acaben de tergiversar la palabra. Es como los USA, que se han apropiado de la palabra «América», y el resto del mundo se lo consiente. Pues no.
    Saludos de un ciudadano del mundo, europeísta convencido, catalanobalearomenorquín, que no pescinde de, sino que auna.

Leave a Reply